Prin ce trece un avion care zboară direct în „ochiul” unui uragan
În timp ce aici, la sol, unii caută să se păzească așa cum pot ei mai bine de uragane și furtuni, în înaltul cerului alții caută să zboare direct în ele.
Vânătorii de uragane sunt acei oameni care zboară cu avionul direct în ciclonii tropicali care se formează deasupra oceanelor, pentru a strânge date despre furtună. Ei au chiar și un site, pe care îl poți accesa aici.
Zborurile acestea în care oamenii vânează uragane au existat de aproximativ 75 de ani, de când piloții englezi au provocat un colonel din SUA să zboare direct într-o furtună în timpul celui de-al doilea război mondial.
Jon Zawislak este vânător de uragane și petrece câte opt ore pe zi în înaltul cerului, parcurgând distanțe de 16.000 de kilometri și adunând date despre vântul, temperatura, presiunea, umiditatea și ploaia din furtunile mari. „Aeronavele sunt încă cea mai bună platformă pe care o avem pentru a măsură starea furtunii”, a explicat acesta pentru Business Insider. „Când vine vorba de câmpul de vânt, sau de presiunea centrală a furtunii, genul acela de date pot veni de la o aeronavă și de la instrumentele de la bordul avionului”.
Zawislak a călătorit atât prin furtuna tropicală Isaac, cât și prin uraganul Florence, colectând astfel date vitale pentru National Hurricane Center. El pilotează un avion Lockheed Martin WP-3D.
Cu ajutorul unor sonde speciale care sunt aruncate de niște operatori din avion direct în „ochiul” uraganului sau la marginea acestuia, cei ce la National Hurricane Center pot obține informații cu privire la felul în care vântul se schimbă în diferite locații și la diferite înălțimi.
Zawislak a subliniat că, odată ce ajungi în furtună, zborul poate fi adeseori identic cu unul comercial. Totuși, turbulențele pot fi de-a dreptul terifiante uneori. „Avem zboruri în care sunt turbulențe moderate sau severe vreme de două sau trei ore”.
Surprinzător este că, odată ce ajungi în „ochiul” uraganului, lucrurile devin pașnice. În centru găsești pace înglobată de haos. Vânătorii de uragane spun că odată ce ajungi în centru, ai senzația că te afli într-un stadion uriaș. „Nu suntem nebuni”, a spus Zawislak. „Jucăm un rol imens în aducerea de informații către National Hurricane Center, astfel încât publicul să știe cât de puternică este furtuna”.